Conflicten ontstaan steevast op momenten en locaties waar we dat liever niet zien gebeuren: gelegen komen ze in ieder geval nooit. Het is de kunst om tijdens een conflict zo kalm mogelijk te blijven, zodat je samen met de ander kunt zoeken naar een passende oplossing. Onze opleidingen en trainingen helpen je beter te communiceren tijdens conflicten , op basis waarvan we je alvast 4 praktische tips kunnen verklappen.

Verplaats je in de ander

Een conflict ontstaat op het moment dat jij en de ander op een andere manier kijken naar een bepaalde situatie of ergens een verschillend gevoel aan overhouden. De erkenning van het feit dat jullie niet op één lijn zitten is een belangrijke eerste stap. Vervolgens is het van belang om je zo goed mogelijk in de ander te verplaatsen.

Wil je daar mee oefenen? In het verkeer of in de rij voor de kassa kunnen gemakkelijk (stille) conflicten ontstaan. Lijkt de ander voor te dringen of een vreemde manoeuvre uit te halen? Verplaats je eens in de ander. Wellicht dat de ander snel naar z’n zieke moeder rijdt of de trein moet halen en daarom zo snel mogelijk wil afrekenen. Heel herkenbare situaties, waarin jij wellicht min of meer hetzelfde zou doen.

Wees concreet over wat je wilt

Zodra er een conflict met een ander ontstaat is het van groot belang om concreet te zijn over wat je wilt en wat je vindt. Vermijd in ieder geval de termen ‘altijd’ of ‘nooit’, aangezien ze slechts in zeer beperkte gevallen de waarheid omvatten en bovendien veel te abstract zijn. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn over wat je van de ander verwacht of wat je tegenvalt. Dat komt wellicht wat direct en hard over, maar leidt zo snel mogelijk tot de gewenste oplossing.

Spreek van ‘wij’

Tijdens een conflict is het gemakkelijk om in ‘jij’ tegen ‘mij’ te vervallen. Het is de kunst om er tijdens een conflict voor te zorgen dat jullie weer ‘wij’ worden. Probeer de kampen te vermijden, bijvoorbeeld door te vragen hoe ‘wij’ dit samen kunnen oplossen. Je benadrukt op die manier dat je er graag samen met de ander uit wil komen. Bijkomend voordeel? Door actief om een oplossing voor jullie beiden te vragen nodig je de ander uit een stap in jouw richting te zetten, waardoor je de kar niet in je eentje hoeft te trekken.

Leer jezelf beter kennen

Om beter met conflicten om te kunnen gaan en rustiger te blijven is het bovendien verstandig om zelf beter te leren kennen. Wat zijn jouw negatieve karaktereigenschappen en op welke momenten communiceer jij wellicht niet optimaal effectief? Des te beter je jezelf leert kennen, des te groter de kans dat je kunt inschatten hoe de ander op je reageert. Dat maakt het gemakkelijker om je te verplaatsen in de ander. Op die manier werk je aan je eigen ontwikkeling, waardoor je gemakkelijker kalm kunt blijven tijdens het volgende conflict.