Conflicten op het werk en conflicten thuis: waar zijn ze eigenlijk goed voor? Zijn ze ergens goed voor? In de meeste gevallen wel. Ze leveren een aantal voordelen op, mits je daar op de juiste manier mee omgaat natuurlijk.

Tijdens de mediation opleiding leer je beter met conflicten om te gaan en geven we je onder andere aan waar deze uiteindelijk goed voor zijn.

Conflicten kunnen ook enorm opluchten. Door je uit te spreken of het er zelfs een keer uit te schreeuwen kun je zowel mentaal als fysiek opluchting ervaren. Met name wanneer je er al een tijd lang mee in je maag zat is het prettig wanneer dat er eindelijk uit kan.

Je eigen grenzen leren kennen

Daarnaast zal een conflict er waarschijnlijk toe leiden dat je jouw eigen grenzen beter leert kennen. Op het moment dat er een conflict ontstaat ben je die grens over gegaan. Dat betekent dat de grens net wat eerder ligt, waardoor je die direct kunt leren kennen. Het is daarom een goed idee om goed met conflicten om te leren gaan, zodat je achteraf de mogelijkheid hebt om daarop te reflecteren.

Eindelijk het achterste van hun tong

Een conflict kan je bovendien een voordeel opleveren met betrekking tot de anderen om je heen. Tijdens een conflict is de kans groot dat iemand eindelijk het achterste van de tong laat zien, bijvoorbeeld wanneer de werkelijke meningen normaal gesproken met de mantel der liefde bedekt worden.

Tijdens een conflict kunnen de spanningen hoog oplopen. De kans is groot dat anderen (of jijzelf) er meerdere aanverwante bijzaken bijhalen, waar het in eerste instantie helemaal niet om ging. Op die manier kan een conflict veel duidelijk maken.

Zonder wrijving geen glans

Tenslotte heb je af en toe een conflict nodig om tot nieuwe inzichten te komen of de boel weer op scherp te stellen. Het kan leiden tot een vernieuwing in de relatie, zoals dat ook werkt bij een getrouwd stel. Het is van belang om af en toe een conflict te gebruiken om de samenwerking opnieuw te definiëren en wellicht aanpassingen te doen die sleur kunnen voorkomen.

Uiteraard kan een conflict er ook toe leiden dat er afscheid van elkaar genomen wordt. Dat hoeft niet per sé een negatieve uitkomst te zijn. Soms is het goed om uit elkaar te gaan, zodat er weer nieuwe deuren open kunnen.