Financiering van Studie en Scholingskosten

Hoe kun je het beste je opleiding of training financieren?

Er zijn meerdere manieren om je opleiding te financieren. Je financiert deze zelf of je werkgever financiert (deels) je opleiding.
Wanneer je je opleiding of training zelf betaalt, zijn er diverse  wettelijke regelingen waarvan je gebruik kunt maken. Wellicht zijn deze interessant voor je.

Belastingvoordeel voor particulieren
Stopt per 01-01-2022

Betaal je de opleidingskosten zelf, dan kun je maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Deze regeling stopt 2022. Met de regeling ‘Aftrek studiekosten’ ontvang je tot zo’n 50 procent van je studiekosten terug van de Belastingdienst. Jaarlijks kun je tot € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting voor studiekosten van jou of je fiscale partner. Er geldt een drempel van € 250,-.

Per 1 januari 2022 wordt deze regeling vervangen door het STAP-Budget.

Een rekenvoorbeeld: je hebt in 2021 € 5.000,- aan opleidingskosten betaald. Jouw belastingtarief voor aftrek is 37,05%. Dan is jouw belastingteruggaaf:

Opleidingskosten                 € 5.000,00
Minus drempel                        € 250,00

= € 4.750,- x 37,05% =         € 1,759,88

STAP BUDGET AMV Opleidingen
Mediation LiveOnline

STAP-Budget vanaf 01-01-2021

Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. STAP-budget is een persoonlijk ontwikkelbudget van maximaal € 1.000,- per jaar en vervangt vanaf 1 januari 2022 de regeling ‘Aftrek studiekosten, belastingvoordeel voor particulieren’.

Met deze nieuwe regeling wil de overheid iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en langer op de arbeidsmarkt actief te blijven. Het STAP-budget is een subsidie. Dit betekent dat je dit bedrag niet terug hoeft te betalen. Vrijwel alle opleidingskosten vallen onder deze regeling, met uitzondering van de arrangementskosten.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan diverse criteria voldoen. Zo moet je tussen de 30 en de pensioengerechtigde leeftijd zijn en moet je in loondienst werken, ondernemer zijn of op zoek zijn naar werk. Bovendien mag je op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen ontvangen. Deze laatste doelgroep kan zich nog via DUO melden om studiekosten vergoedt te krijgen.

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een budget van € 1.000 per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Deze vergoeding heet STAP-budget. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Hiermee wil de overheid mensen helpen, die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het STAP-budget vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting.

Je werkgever financiert je opleiding

Een aantal cursisten krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een opleiding of training vergoed. Werkgevers zijn vaak bereid te investeren in hun werknemers, omdat het voordelen oplevert. Je werkgever heeft immers baat bij de nieuwe kennis en vaardigheden die jij opdoet.

STAP Regeling AMV opleidingen
Betalen in Termijnen AMV Opleidingen

Betalen in Termijnen

Wij denken graag met je mee als je de betaling van je opleiding over meerdere termijnen wilt spreiden.

1. Gespreide betaling is uitsluitend mogelijk voor een opleiding van meer dan zes lesdagen.

2. Aan gespreide betaling van een opleiding zijn extra administratiekosten verbonden. Er geldt een vaste opslag van €35,00 ex btw per factuur.

3. Indien is overeengekomen dat betaling in termijnen zal plaatsvinden, dient iedere termijnbetaling stipt voor de gestelde termijndatum te zijn ontvangen. Zie onze algemene voorwaarden.

Vragen of advies nodig?

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?
We helpen je graag.
Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp.

Contact

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk opleidingsadvies?
Neem dan contact met ons op

mail    Stuur ons een email
whatsapp    Chat met ons 06 81 78 59 75
bellen    Bel ons op 085 888 4 888

Nieuwsbrief

 

Social Media