STAP-Budget

Iedereen die regie wil nemen over zijn eigen loopbaan en zich wil ontwikkelen, kan vanaf 1 maart 2022 aanspraak maken
op een STAP-budget van maximaal 1.000 euro per jaar. 

STAP-Budget vanaf 01-01-2021

Als je wilt doorontwikkelen in jouw carrière, wilt omscholen of je werkzoekend bent, biedt het STAP-budget mooie mogelijkheden om met behulp van een subsidie een opleiding of training te starten. 

STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’

Met deze nieuwe regeling wil de overheid iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en langer op de arbeidsmarkt actief te blijven. Het STAP-budget is een bijdrage in de kosten voor opleidingen en trainingen. De hoogte van deze bijdrage is maximaal € 1000,-. Het STAP-budget vervangt de fiscale scholingsaftrek in de inkomstenbelasting en maakt scholing veel toegankelijker.

Vanaf 1 maart 2022

Het aanvragen van het STAP-budget kan vanaf 1 maart 2022 en is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden. Je kies een training of opleiding, volledig naar eigen keuze, en dient een aanvraag in. De overheid stelt vanaf dan elk jaar 218 miljoen euro beschikbaar, waarmee jaarlijks meer dan 200.000 mensen een mooie bijdrage krijgen voor hun opleiding of, in sommige gevallen, zelfs kosteloos een opleiding kunnen volgen. Houd er rekening mee dat je maar één keer per aanvraagtermijn een aanvraag kan indienen.

Het STAP-budget is een subsidie. Dit betekent dat je dit bedrag niet terug hoeft te betalen. Vrijwel alle opleidingskosten vallen onder deze regeling, met uitzondering van de arrangementskosten.

Blijf jezelf ontwikkelen en maak gebruik van het STAP-budget

Door een opleiding te volgen, vergroot je jouw kennis en inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Zeker in de snel veranderende arbeidsmarkt van vandaag de dag is het heel belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Het omscholen naar een andere baan of het leren van nieuwe vaardigheden wordt met het STAP-budget dus een stuk gemakkelijker. Als je elk jaar een nieuwe opleiding of training volgt, geeft dat meer werkzekerheid in de toekomst.

Het STAP-budget aanvragen

Je kunt het STAP-budget aanvragen vanaf 1 maart 2022 door middel van een online formulier op de website van het UWV. Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt de opleidingsinstelling het budget uitbetaald. Op die manier hoef je dus helemaal niets zelf te betalen, of betaal je alleen het resterende deel boven de € 1000,-. Let op: je moet wel kunnen bewijzen dat je hebt deelgenomen aan de cursus, door 80% aanwezig te zijn.

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd bent.
  • in loondienst of ondernemer bent of als je momenteel geen werk hebt.
  • burger van de EU bent en je in de periode van twee jaar en drie maanden tot drie maanden voor de kalendermaand van je aanvraag ten minste zes maanden verzekerd bent geweest voor de volksverzekeringen (vrijwel iedereen in Nederland is dat vanzelf).
  • geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering ontvangt (met uitzondering van Levenlanglerenkrediet).
  • dit kalenderjaar nog geen STAP-budget subsidie hebt gekregen en er nog budget is.
  • voor de opleiding STAP-budget kan krijgen (volgens het scholingsregister van DUO).

Vragen of advies nodig?

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?
We helpen je graag.
Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp.

Contact

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk opleidingsadvies?
Neem dan contact met ons op

mail    Stuur ons een email
whatsapp    Chat met ons 06 81 78 59 75
bellen    Bel ons op 085 888 4 888

Nieuwsbrief

 

Social Media