Als mediator aan de slag

Je bent toe aan een nieuwe uitdaging, om de volgende stap te zetten. Je wil als mediator aan de slag maar je weet nog niet precies waar je moet beginnen. Volgens de mensen om je heen is bemiddeling helemaal op jouw lijf geschreven. Je hebt affiniteit met mensen. Je bent sociaal, communicatief, representatief en commercieel ingesteld.

Op termijn wil je misschien ook een bedrijf neerzetten die eer doet aan alle kennis en ervaring die je hebt. Een bedrijf dat helemaal bij jou past.

Mediation is een vak op zich!

Mediation heeft veel voordelen ten opzichte van andere vormen van conflictbemiddeling.

Als er een conflict is, is de stap naar een advocaat of arbiter en de rechter klein. Buiten dat het veel stress oplevert en tijd kost, kost het ook nog eens veel geld. Misschien heb je zelf zo'n situatie wel eens aan de hand gehad. Je zit voor je het weet maandenlang in een juridisch gevecht met alle problemen van dien.

Wanneer je kiest voor mediation ga je niet met elkaar in gevecht, maar ga je juist het gesprek met elkaar aan. Onder begeleiding van een deskundige, onpartijdige mediator zoek je samen naar een oplossing waarin alle mensen zich kunnen vinden.

Mediation is beslist een uitdagend vak!

Voordelen Mediation

Overigens wordt mediation vaak aan een conflict gekoppeld, maar mediation is juist ook preventief goed inzetbaar om juist conflicten te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, nietwaar?

De voordelen op een rij:

 1. Snelheid

Een kwestie is gemiddeld in 3 tot 5 sessies van anderhalf uur opgelost. Dat is heel wat sneller dan het aangaan van een juridische procedure waarbij je een rechter of arbiter inschakelt. De juridische procedures kunnen vaak maanden en soms ook wel jaren duren.

 

 

Ondernemers Groei Traject
EVL05396
Mediation AMV-Opleidingen
 1. Informeel en besloten

Mediation heeft informeel karakter. Beide partijen zitten aan tafel en praten met elkaar. Mediation is besloten. Rechtszaken vinden in de openbaarheid plaats.  Tijdens een mediation blijft datgene wat wordt besproken onder de betrokkenen zelf. De mediator en de partijen hebben een geheimhoudingsplicht jegens elkaar. Voor partijen zelf geldt dit overigens tijdens het mediationproces. Zaken worden in een sfeer van vertrouwen opgelost.

 1. Actieve rol van partijen en duurzame oplossing

Alle partijen zijn actief betrokken zijn bij het zoeken naar een oplossing. De betrokken partijen gaan zelf onderhandelen, waardoor een duurzame oplossing op tafel komt waar alle partijen achter staan. Er komt ook meer ruimte beschikbaar voor eigen creatieve oplossingen.

 1. Win-Win

Mediation is gericht op het zoeken naar een win-winsituatie: in plaats van het conflict verder te laten escaleren (geen polarisatie), wordt er gekeken naar wat de partijen bindt en welke oplossing voor beide partijen het meeste geschikt is in hun eigen situatie (maatwerk). De afspraken houden veel langer stand dan bijvoorbeeld een opgelegd compromis van de rechter.

 1. Lage kosten

Mediation is aanzienlijk goedkoper dan andere vormen van conflictbemiddeling. In een rechtszaak betalen beide partijen ieder hun eigen advocaat. Bij mediation is slechts één mediator betrokken. De kosten hiervan worden door beide partijen gedeeld.

 

 1. Toekomstgericht

Mediation is snel en efficiënt. Het verleden speelt alleen dan een rol wanneer het een functie heeft om tot erkenning van elkaars belang en verbetering van de onderlinge communicatie te komen. De aandacht gaat tijdens de mediation hierdoor naar een wenselijke toekomstige situatie die voor alle partijen werkbaar is.

 1. Neutraliteit

Een mediator kan en mag nooit een beslissing afdwingen en zal dit ook niet proberen. Een mediator is neutraal en objectief.

 

 

EVL05294
Astrid Kraag AMV Opleidingen

Mediation kent ook nadelen

Stel dat de mediation mislukt dan ontstaan er nadelen, te weten:

 1. Dubbele kosten. De kosten van de mediation en dan indien er wordt geprocedeerd de kosten van de Rechtbankprocedure en de betrokken advocaten.
 2. Alle informatie is op tafel geweest en is onderling prijsgegeven. Dit kan een nadeel zijn in een procedure.
 3. Je kent elkaars zwakheden
 4. De onderhandelingsruimte is ook bekend bij partijen

Deze nadelen kan een deskundige mediator binnen het mediationproces, op tafel krijgen door het commitment, bij aanvang van het proces, uitvoerig te toetsen. Het helpt ook om tussentijds gemaakte afspraken vast te leggen.

Gratis Webinar

In dit webinar vertelt onze trainer alles over het boeiende vak. Meld je via de knop aan. Je ontvangt het webinar in je email.

Wat is mediation

"In de moeilijkheid ligt de mogelijkheid."

Overal waar mensen werken komen conflicten voor

In deze tijd verharden al snel de standpunten. We zien dat mensen al snel de juridische weg kiezen. Veel mensen denken dat dit een snellere oplossing biedt.  Ook het onderzoek van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO wees uit dat ten minste 32% van mensen op het werk⁣te maken had met minimaal één kort of langdurend conflict.⁣⁣ Dat conflicten en slechte werkrelaties het arbeidsproces verstoren en veel geld kost is evident. ⁣Vroegtijdige signalering kan veel kosten schelen. Daarnaast is een fijne werkrelatie enorm belangrijk en kan het ziekteverzuim afnemen.⁣⁣Investeren in conflictmanagement of in een leidinggevende met mediation skills is dan ook zeker geen overbodige luxe. ⁣⁣Partijen komen steeds meer tegenover elkaar te staan als de stap richting de rechtbank wordt gezet.⁣

Mediationinzet

Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder je mediation⁣inzet, hoe groter de kans is om⁣er uit te komen. Vroegtijdige signalering scheelt heel veel gedoe op de werkvloer. ⁣⁣ Om goed en effectief om te kunnen gaan met conflicten is er een visie nodig op conflictmanagement en –vaardigheden. ⁣⁣Leidinggevende, managers, HRM-professionals maar eigenlijk iedereen die met mensen werkt zou⁣over conflictvaardigheden moeten beschikken.

Mediation is vooral effectief

⁣Mediation is dé betaalbare optie die snel en effectief werkt in allerlei conflictsituaties. Als mediator ben je een neutrale partij en begeleid je de communicatie en onderhandelingen tussen mensen. Je bent professioneel opgeleid om mensen te begeleiden om weer met elkaar in gesprek te gaan. Een praktische mediation opleiding waarborgt jouw kwaliteit. Neutraliteit, onpartijdigheid, vertrouwelijkheid en kwaliteit zijn kenmerken van mediation. Als mediator biedt je mensen de ruimte voor hun verhaal. Je helpt ze om hun belangen boven tafel te krijgen en samen met jou als mediator aan een oplossing te werken.

Mediation is een snellere en goedkopere oplossing dan een rechtszaak. Het biedt mensen perspectief, ze hebben weer praktische en werkbare afspraken. Hun blik richt zich weer op de toekomst. Zo kan er effectief en bovenal proactief ⁣worden ingegrepen bij (dreigende) conflicten.

Dat maakt de wereld toch een stukje mooier?⁣