Gespreksvoering met kinderen vraagt bij een scheiding om een specifieke benadering, bijvoorbeeld vanwege de manier waarop kinderen luisteren en de wereld om hen heen ervaren. Ze hebben veel te vertellen, maar krijgen daar lang niet altijd de ruimte voor. Als mediator zul je de verleiding voelen om juist veel uit te leggen aan de kinderen, terwijl het minstens zo waardevol is om andersom te luisteren naar wat zij te vertellen hebben.

Het Zandkastelenprogramma®

We hebben bij AMV Opleidingen specifieke aandacht voor gespreksvoering met kinderen, bijvoorbeeld op basis van Het Zandkastelenprogramma®.Dit programma is goed geschikt voor mediators, leerkrachten, kindcoachen en pedagogen. Het is dan vanuit je werk van belang om goed met ouders en kinderen om te gaan, door hen beiden de aandacht te geven waar ze om vragen.

Het gaat om een erkend preventief eindprogramma binnen mediation, waarvoor we een gemiddelde beoordeling van een 8,9 ontvangen. Dat betekent dat je in een praktijkgerichte training leert werken met kinderen. Je kunt als Zandkastelencoach aan de slag, bijvoorbeeld binnen je vak als mediator.

In gesprek met kinderen

Tijdens gesprekken met kinderen is de dynamiek vaak anders dan wanneer je met ouders in gesprek gaat. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de problemen en risico’s waar zij mee te maken hebben en de manier waarop ze dat zelf beleven. Dat is vaak anders dan bij ouders. Het is zeer waardevol om goed te luisteren naar kinderen en de manier waarop zij de situatie verwerken. Hier kun je veel goede informatie uit halen, die je als mediator kunt gebruiken om de verschillende betrokkenen met elkaar in gesprek te laten gaan.

Als mediator is het van waarde om de specifieke problemen en risico’s bij kinderen te leren herkennen. We zorgen er tijdens de training voor dat je je als een kindcoach kunt opstellen, zodat de kinderen zich bijvoorbeeld goed op hun gemak voelen. We zorgen voor een stukje theorie, dat we combineren met praktische voorbeelden van problemen en risico’s waar kinderen tijdens mediation mee te maken kunnen krijgen. Het inzicht dat je opdoet zorgt er vervolgens voor dat je de kinderen beter kunt begeleiden, waardoor ze zich goed gehoord voelen en je de betrokkenen samen tot een oplossing kunt laten komen.

Neem contact op

Meer weten over de mogelijkheden van Het Zandkastelenprogramma® of benieuwd naar de inhoud van de training die we gebruiken voor mediation met kinderen? We zorgen er daarmee voor dat je praktisch aan de slag kunt, op basis van een belangrijke theoretische basis.

Neem contact met ons op voor meer informatie of stel specifieke vragen, zodat we die op voorhand voor je kunnen beantwoorden. We horen graag van je.